Çocuk Gelişimi Mezunu Bakıcı
Çocukların eğitimi çok küçük yaşlarda başlar. Küçük yaşta doğru kişilerden doğru eğitim almış çocuklar hem ailesine hem de topluma karşı sorumluluk sahibi birer birey olarak olarak yetişirler. Anne ve babaların gelecek için yaptıkları en büyük yatırım çocuklarıdır. Arabalar veya evler değil çocuklar en büyük yatırımdır. Bu yüzden çocukların çok küçük yaştan itibaren eğitimlerine çok dikkat edilmeli ve gereken özen gösterilmelidir. Çocuk yetiştirme sürecinde en önemli dönem küçük yaş dönemleridir. Bu zaman diliminde tutulan bakıcılar çocuğun gelişiminde ve kişiliğinin oturmasında büyük etkene sahiptirler. Bu nedenle seçilecek bakıcılar özenle ve çok dikkatli seçilmelidir. Bakıcı seçimi yapılırken ilk dikkat edilmesi gereken detay ise çocuk gelişimi mezunu olmasıdır.
Bakıcı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bakıcı seçimi yaparken ana kriter maddiyat olmamalıdır. Çocuklarımızı teslim edeceğimiz ellerin kaça çalıştığından ziyade nasıl çalıştığı belirleyici faktör olmalıdır. Bakıcıların çocuklarımız üzerinde en büyük etkiyi bıraktığını düşünecek olursak konunun ne kadar ciddi olduğu ve ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu kolayca anlarız. Bakıcı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır;
- Gördüğü eğitim
- Tecrübesi
- Referansları
- İletişim becerisi
- Çocuklar ile olan diyaloğu
- Çalıştığı kurumun kalitesi
Seçilecek bir bakıcının özellikle bu yönlerden tam donanımlı ve eksiksiz olması gerekir. Bütün bu özellikler birbirini tamamlar niteliktedir. Bunların bir veya bir kaçının eksik olması bakıcının çocuğa aktaracağı bilgilerin ve eğitimin de noksan olacağı anlamına gelir.
Eğitim Düzeyi
Bakıcının aldığı eğitim düzeyi ve çeşidi çocukların üzerinde bırakacağı etkide en önemli role sahip özelliktir.
Çocuk gelişimi mezunu eleman ile normal sıradan bir bakıcıyı karşılaştıracak olursak aradaki farkın ne kadar büyük olduğu hemen kendini gösterir. Normal sıradan bir bakıcı geleneksel yöntemler ile edindiği donanımı çocuklara yansıtır. Çocukların eğitimini buna göre verir. Çabuk sinirlenir ve çoğu işi otorite kurarak yapar. Bu işin eğitimini almış kişiler ise çocukların yaş grubuna göre nelere ihtiyaç duyduğunu bilir, hangi dönemde neyin verilmesi gerektiğini ve nasıl verilmesi gerektiğini bildiği için otorite kurmak yerine çocuğun dünyasına girerek sevgi yoluyla her şeyi yapar.
Tecrübe
Bakıcılık yapan bir kişinin sahip olacağı en büyük avantaj tecrübesidir. Doğru edinilmiş tecrübe en zorlu çocuklarda bile kolay çözüme gidilmesini sağlar. Bir çocuğunun sergilediği davranışın altında yatan gerçek nedeni bu tecrübe ve bilgi birikimi sayesinde kolayca görebilir ve problem büyümeden çözüm üretir. Tecrübenin doğru ve kısa sürede kazanılması için bakıcının önceden sahip olduğu bir eğitim donanımına sahip olması gerekir. Bu yüzden çocuk gelişimi bölümü eğitimini almış bakıcılar bu eğitimin verdiği avantaj sayesinde alanlarında çok kısa sürede sahip olmaları gereken tecrübeye ulaşarak farklı bir konuma gelir.
Referansları
Bakıcı seçimi yapılırken ilk bakılan iki özellik eğitim durumu ve daha önce nerede çalıştığı bilgisidir. Bu iki özellik bakıcı hakkında genel kanı oluşmasını sağlar. Bakıcının daha önce çalıştığı kişi veya kurumların belirttiği olumlu veya olumsuz tüm görüşlere referans denir. İyi bir referansa sahip bakıcıların iş bulması ve çocuk bakımında başarılı olması diğer bakıcılara göre daha koladır. Bir bakıcının iyi referans edinebilmesi için donanımının iyi olması gerekir. Bu noktada devreye bakıcının aldığı eğitimin kalitesi devreye girer. Çocuk gelişimi bölümünden mezun olan bakıcıların donanımları daha yüksek olduğu için olumlu referans oluşturma şansları da daha yüksektir.
İletişim Becerisi
Bakıcının çevresi ile iyi iletişim kurması anne ve baba ile olan diyaloğu çocuk üzerinde olumlu etki bırakır. İletişimi yüksek ve çevresine pozitif enerji saçan bir bakıcının eğiteceği çocuklarda bu özelliklerden etkilenir. Ayrıca çocuklarda görülen problem ve eksikliklerin ebeveynlere doğru aktarılması çok önemlidir. Bakıcının çocuklar hakkında edindiği bilgileri doğru şekilde aktarması ve buna göre çözümler üretilerek problemlerin daha kolay çözülmesini sağlar. Eksik iletişim çocuk ile ebeveynler arasında istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Çocuk gelişimi bölümünün eğitimini almış bakıcılar kendini ve bildiklerini daha kolay ifade edeceği için çocuk ile ebeveynler arasındaki köprünün daha sağlıklı kurulmasını sağlar.
Çocuklar İle Diyalog
Çocukların dünyasına girebilmek için onların dilinden anlamak gerekir. Çocuklar karşısındakini ne kadar yakın hissederse o kadar dünyasına alır. Bu nedenle bir bakıcı çocuğun dilinden anlamalı ve onunla sağlıklı diyalog kurmasını bilmelidir.
Çocuk gelişimi mezunu abla, öğrendiği oyunlar, şakalar ve teknikler ile çocuğa yaklaşırken bunlar yoksun bir ablanın çocuğa yaklaşımının aynı olması imkansızdır. Çocukların dünyasına açılan kapının kilidini, bunun eğitimini almış bir kişinin açması her zaman daha kolaydır. Oynatılan oyunlar, oyun esnasında verilen eğitim, kurulan diyaloglar ve pozitif enerji sayesinde çocuklar kendine güvenen bireyler haline gelir. Örnek model olarak aldığı bakıcısından gördüğü eğitim sayesinde de çevresine karşı sorumluluk sahibi bir birey olama yolunda ilerler.
Çalışılan Kurum
Bakıcıların bazıları serbest çalışırken bazıları ise bir kuruma bağlı olarak çalışır. Bir kuruma bağlı olarak çalışan bir bakıcıya çocuklar emanet edilecek ise bu kurumunda incelenmesi gerekir. Başarıları ne derece, daha önce yaşanmış olumsuz durumlar var mı? Eğer varsa ne sıklıkta var? Bu ve buna benzer tüm bilgiler o kuruma bağlı olan bakıcının da donanımı hakkında ipucu verir.