Çocuk Gelişiminde Eğitim Nasıl Olmalıdır yaslihastabakici.com İŞKUR 1150 numaralı izin belgesi ile faaliyet gösteren Endostel İnsan Kaynakları Danışmanlık A.Ş.' ye bağlı bir marka olarak ; yaşlı bakıcı, hasta bakıcı, engelli hasta bakıcı, yatalak hasta bakıcısı, ev hemşiresi gibi yatılı veya gündüzlü çalışabilecek, konusunda tecrübeli, güvenilir, eğitimli, referanslı hem kadın hem de erkek bakıcı portföyümüz ile yaklaşık 10 yıldır hizmet vermekteyiz.
Çocuk Gelişiminde Eğitim Nasıl Olmalıdır
Endostel İnsan Kaynakları Danışmanlık A.Ş.
+90 216 606 22 40 Nakit, Kredi Kartı veya Havale +90 542 486 63 67 Rasimpaşa Mh. Nemlizade Sk. No : 1/234734 Kadıköyİstanbul
Çocuk Gelişiminde Eğitim Nasıl OlmalıdırYaşlı & Hasta Bakıcısı mı arıyorsunuz? Deneyimli, eğitimli, referanslı, güvenilir, yatılı, gündüzlü yaşlı bakıcısı, hasta bakıcısı arayışlarınızda profesyonel çözümler sunuyoruz. /kategori/Genel 2021-05-31

Çocuk Gelişiminde Eğitim Nasıl Olmalıdır

İlk altı yıl eğitimde oldukça kritiktir. Çocuk gelişimi ve eğitiminde yapılan en büyük hata, ilk yılların, önemsiz olarak görülmesidir. Bu yıllarda çocukların, sadece sevilecek, beslenip, büyütülecek bir varlık olarak algılamak oldukça yanlıştır. Bu kritik dönemlerde gerekli eğitimin verilmesi sonraki yaşamını oldukça etkilemektedir. Bu nedenle çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi

Bilimsel araştırmalar çocuğun, ilk altı yıllık döneminin hayati bir dönem olduğuna dikkat çekmektedir. Bu dönemde çocuklar yalnızca, biyolojik olarak değil, ruhsal olarak da çok hızlı gelişim göstermektedir. Çocuğun bu dönemde en temel özellikleri ve yetenekleri belirmeye başlamaktadır. Zekâsı, algılaması ve kişiliği, ayrıca sosyal davranışları gelişmektedir. İleri ki zamanlarda, karakterinin oluşmasında oldukça önemlidir. Çocuklar, yürümeyi, ağlamayı, konuşup, gülmeyi bunun yanında korkmayı, üzülmeyi ve sevinmeyi bu dönemde öğrenmektedir. Beyin gelişiminin büyük bölümü yedi yaşından önce tamamlanmaktadır. Erken yaşlardaki eğitimler ve deneyimler beyin gelişimini oldukça çok etkiliyor.

Çocuk gelişiminde dikkat edilmesi gerekenler

Çocuğun fiziksel, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarının zamanın ve doğru şekilde karşılanmasıdır.

Çocuktaki Potansiyelin Fark edilmesi

Bütün çocuklar bazı potansiyellere sahip olarak dünyaya gelmektedir. Çocukların potansiyellerini öncelikle keşfetmek, yönlendirmek ve geliştirmek oldukça önemlidir. Bu konuda ailenin büyük sorumlulukları vardır. Okula başlayıncaya kadar geçen sürede sağlıklı bir etkileşim kurmak, çocuğun ilerideki davranışlarında belirleyici olmaktadır. Olumlu etkiler, bütün yaşam boyunca çocuğun davranışlarında belirleyici rol üstlenmektedir. Temel doğru atılırsa, okulla birlikte gelişerek çocuğun sağlıklı bir birey olmasına katkı sağlar.

Bunun için şunlar yapılabilir;

  • Çocukların arkadaşları ile birlikte olması sağlanmalıdır.
  • Kendini ifade edebileceği özgür ortamlar, olmalıdır.
  • Ona değer vermek düşüncelerini dinlemek gerekir.
  • Dengeli beslenmesine ve sağlığına dikkat edilmelidir.
  • Çocuğun duygularını önemsemek ona göre davranmak gerekir.
  • Yakın ilgi göstermek önemlidir.

Çocuğun ayrı bir birey ve kişilik olduğu asla unutulmaması gereken bir konudur. Fiziki ihtiyaçlarının yanında sosyal ve duygusal ihtiyaçları da çok önemlidir.

Eğitimin Amacı

Eğitim çabalarının amacı, genç kuşağın yetenekleri doğrultusunda yetişmesine yardımcı olmaktır. Bireyin eğitilmesinde sosyal, psikolojik ve kültürel açıdan ihtiyaçlarının giderilmesi oldukça önemlidir. Eğitim, sadece eğitim kuramlarının işi değildir. Ailenin, anne-babanın, çocuk bakıcıları yani yetişkinlerin de çocuk eğitimi konusunda aydınlatılması gerekir. Anne-babaları ve eğitimcileri en çok ilgilendiren konulardan başında okul başarısı gelir.

Okul başarısını etkileyen hususlar şöyledir;

  • Çocuğun ait olduğu çevre ve aile arasındaki ilişkiler
  • Anne-babanın çocuğa karşı davranışları
  • Kardeş var ise aralarındaki ilişkiler, evin fizik koşulları
  • Çocuğun bedensel ve ruhsal sağlığı

Okul, öğretmen ve okul arkadaşları ile çocuğun ilişkileri, okul başarısını olumlu ve ya olumsuz şekilde etkilemektedir. Çocuğun dikkatini bir konu üzerinde toplayamaması, okul başarısında olumsuz etkiler bırakır. Bu sorun, genelde çocuk okula başladığı zamanlarda ortaya çıkar. Dikkatini bir konu üzerinde toplaması istendiği durumlarda ortaya çıkar. Erken yaşta verilen çeşitli eğitimlerle dikkatini bir konu üzerinde toplanması, çocuğa öğretilmektedir.

Okul öncesi eğitimin Önemi

Okul öncesi eğitim çocuğun gelişimi açısında oldukça önemlidir. Bazı çocuklar, çeşitli nedenlerle okul öncesi eğitim kurumuna gidemiyorlar. Bu durumda, evde anneler çocuklarının dikkat toplama yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olacak, çeşitli etkinlikler yaparak onlara yardımcı olabilirler.

Oyun ablası

, çalışan ailelerin çocuklarına çeşitli yönde yardımcı olmaktadır. İngilizce eğitimi olsun, satranç olsun ya da okulöncesi eğitim olsun bu konularda destek sağlamaktadır.

Oynayarak Öğrenme

Oyunlar çocukların yaşamlarında önemli bir yer kaplamaktadır. En kolay öğrendikleri yer oyun ortamıdır. Çocuğun yaşına, ilgisine göre oyun tercihleri yapılmalıdır. Çocukların sağlıklı olarak gelişmesi için şunlar yapılabilir;

  • Çocuklara masal anlatma
  • Boyama çalışmaları yaptırma
  • Legolar ile parça birleştirme yeni ürün otaya çıkarma
  • Domino oyunları,
  • Zar oyunları,
  • Çocukla birlikte resimli çocuk kitaplarına bakma
  • Okunan masalları anlatmasını isteme

Bu yönde çalışmalar yapılması çocuğun, annesi veya babası tarafından sevildiği, kabul edildiği duygusunu yaşamasına olanak tanımaktadır. Böylece, güven duygusu ve aitlik duygusu gelişir. Bu olumlu gelişmeler okul yaşamına da önemli katkılar sağlar.

Ev ödevleri ve Ödüllendirme

Ev ödevleri, Çocuğun okul başarısını etkileyen en önemli hususlardan birisidir. Çocuğa karşı sabırsız ve telaşlı davranmamalıdır. Onun çalışması cesaretlendirilmeli, ara sıra ödüllendirilmelidir. Olumlu davranışların yerleşmesi açısından ödüllendirme oldukça önemlidir. Çocuğun kendine güven duyması kendi kararlarını alabilme yetisinin kazandırılması gerekir. Yaptığı bir işten çocuğun gurur duyması sağlanarak olumlu pekiştirilmelidir. Mesela başarı tahtası hazırlanabilir. Çocuk başardıkça bu tahtaya bir işaret konulabilir. Çocuğa ev ödevlerini bitirmesi sorumluluklarını yerine getirmesi yönünde davranışlar kazandırılmalıdır. Yaptığı çalışmalar övgüyle karşılanmalıdır. Çalışma ortamları başarıyı etkileyecek şekilde hazırlanmalıdır. Yapamadığı noktalarda yardımcı olunmalıdır. İstikrarlı bir yol izlenmelidir.

Eğitim ortamları ve Okul Başarısı

Çocuğun çeşitli korkuları, engellenmeleri ya da daha başka psikolojik sorunları varsa, okulda başarılı olamaz. Problem durumlar, ortaya çıkmadan önce çocuklara yardım etmek bu noktada oldukça önemlidir. Başarılı bir eğitim olması için ilk koşul, çocuğu olduğu gibi kabul etmektir. Çocuğun kendini gerçekleştirmesine, kendini olduğu gibi göstermesine imkân verilmelidir. Başarılı bir eğitim için öğretmen-öğrenci ilişkisi de oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu ilişki okul öncesi dönemden başlayarak sonraki öğretim kademelerine kadar bütün süreçlerde önemli bir rol oynar. Çocuğa, olduğu gibi davranmasına kendini ifade etmesine yönelik çeşitli destekler verilmelidir.

Rasimpaşa Mh. Nemlizade Sk. No : 1/2 Kadıköy / İstanbul Türkiye+90 216 606 22 40