Yaşlılarda Ölüm Korkusu
İnsanlar, doğar, büyür ve ölürler. Bu durum, yaratılışımızın bir parçasıdır. Genç iken, hayatı toz pembe görürüz. Hayat meşgalesinin içerisinde, hiç yaşlanmayacakmışız, gibi gelir bize. İnsan, sürekli gelişen, olgunlaşan ve yaş alan bir varlıktır. Her doğum günümüz, bize birçok şey katarken, bizden bir yaşınızı da alır götürür. İnsanoğlunda, hep bir ölüm korkusu vardır.
Gençler de ölüm korkusu oranları, daha düşük iken, yaşlılarda ölüm korkusu daha fazladır. Bu korku, insanın yaratılışından gelen, çok doğal bir korkudur. Yaşlılarda, ölüm korkusu daha fazladır. Yaşlılığın getirisi olan, sağlık problemleri, ölüm korkusunu tetikleyebiliyor. Yaşlı bireylerde ölüm kaygısı aslında çok normaldir. Yaşlılıkta insanlar çok duygusal olabiliyor. Konulara, daha duygusal yaklaşıyorlar. Yaşlı insanların, çevresinde ki, insanlar çok önemlidir.
Öyle ki, yaşlı insanların çevrelerinde ki insanlar, ılımlı, mutlu ve sabırlı bir yapıya sahip olmalıdır. Yaşlı insanlara olan davranışlarımız oldukça önemlidir. Çünkü yaşlı insanlar, daha duygusal ve alıngan olabiliyorlar. Bunun içinde, yaşlı insanlara karşı, oldukça anlayışlı davranmamız gerekir. Birçok kişi yaşlanma korkusu ve ölüm sorularına cevap arar. Bu konu için, çeşitli psikolojik destek arayan, insanlarda vardır. Her şeyden önce, çocukluk ve gençlik evreleri gibi, yaşlılık evresinin de çok normal olduğunu kabul etmemiz gerekir.
Eğer böyle düşünürsek, psikolojik olarak daha da rahatlarız. Yaşlı kimseler, kesinlikle yalnız bırakılmamalı. Yaşlı kimselere, çeşitli aktiviteler yapılarak, uğraş bulunmalıdır. Bu konu, oldukça önemlidir. Yaşlı insanlar, eğer torun sahibiyse, torunlarıyla vakit geçirip eğlenebilirler. Yapılan araştırmalara göre, torunlarıyla daha çok vakit geçiren insanların, ömür ortalamalarının, daha yüksek olduğu biliniyor.
Yaşlı insanlar, psikolojik olarak, daha farklı davranabiliyorlar. Yaşlılık korkusu, çok olan insanlar, çevrelerinden kendilerini soyutlayıp, yalnız bir hayatı tercih edebiliyor. Bu durum onları, psikolojik olarak daha da kötüye götürüyor. Eğer yaşlılık korkunuz, aşırı bir hâl aldıysa, alanında uzman bir psikologdan faydalanabilirsiniz.
Tabi ki, her konuda olduğu gibi, bu konuda da bazı istisnalar olabiliyor. Bazı yaşlılar da, içine kapanmak yerine, tam tersi olarak, kendilerini hayata bağlayacak aktiviteler bulup, hayatı daha anlamlı kılabiliyorlar. Yaşlılık korkusu, yaşayıp yaşamamak tamamen kişinin kendi elinde. Tabi ki, her insan yaş aldıkça, bir sorgulama içine giriyor.
Hayatın neresinde olduğunu, mutlu olup olmadığını, çevresindeki insanlarla olan ilişkilerini, gözden geçiriyor. Kimisi, bu sorgulamadan, rahat bir şekilde çıkarken, kimisi de, kötü anlamda, daha çok etkilenebiliyor. Eğer, yaşlılık korkunuz çoksa, çevrenizde güvenliğiniz insanlardan, bu konu hakkında yardım isteyip, neler yapabileceğinizi sorup, yardım alabilirsiniz.
Yaşlı Bakımı Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Yaşlı insanların bakımı oldukça, sabır isteyen bir iştir. Yaşlı bakımı, yapacak olan kimselerin, işlerinde son derece titiz ve sabırlı olmaları şarttır. Çünkü bu kriterler, yaşlı bakıcısı olmanın olmazsa olmazlarındandır. Yaşlı bakıcısı olmak için, kesinlikle bu iş hakkında gerekli kriterlere sahip olunması gerekir. Yaşlı bakımı yapacak olan kişilerin, son derece işlerinde bilgili, alanlarından mezun, disiplinli, işini ciddiye alan kişiler olması lazım.
Ayrıca, yaşlı bakımından sorumlu olan kişilerin, yaşlı psikolojisinden de anlaması gerekir. Bu durum, oldukça önemlidir. Çünkü yaşlı bakımı dikkat gerektiren bir iştir. Yaşlıya, madden bakıldığı gibi, manevi yönü de doyurulmalıdır. Yaşlı bakımı, kendi içinde birçok dala ayrılır. Yaşlı bakıcısı, hasta bakıcısı bunlardan bazılarıdır.
Ayakta ki bir yaşlı bakımıyla, yatalak bir yaşlı bakımı arasında fark vardır. Tabi ki, yaşlı bakımında, yatalak bir hastaya bakmak daha zordur ve daha çok önem vermek gerekir. Yatalak hasta bakımı, son derece titizlik gösterilmesi, gereken bir iştir. Hâl böyle olunca da, bu işi yapan insanların, yaşlı bakımı ve hasta bakımı hakkında gerekli, sertifikalara sahip olmaları gerekir.
Yatalak hastaya bakarken, hastanın temizliğine, vücudunda morluklar oluşmaması için, belirli zamanlarda sağ beye sol tarafa çevrilmesine, dikkat edilmelidir. Ayrıca, yaşlının tuvalet ihtiyacı geldiğinde sorulmalı ve tuvalet ihtiyacı giderilmelidir. Yatalak hastanın, canı sıkılmaması için, çeşitli aktiviteler yapılabilir. Kitap okumak, hastayla sohbet etmek, sevdiği şeylerden bahsetmek, bunlardan bazılarıdır.
Kimi yaşlı insanlarda, yaşlandıkları zaman, bakıma muhtaç olmamalarına rağmen, yanlarında arkadaş olması için bakıcı aramaktadır. İlaçlarını vermek, sohbet etmek, günlük ev işlerinde yardımcı olmak, bu tür bakıcıların görevlerindendir. Ayrıca günümüzde birçok, yaşlı bakım merkezleri bulunuyor. Kimi insanlar, yaşlandıklarında buralara başvuruyor. Yaşlı bakım merkezleri, daha kaliteli ve daha profesyonel bir bakım hizmeti sunuyor.
Tabi ki, yaşlı bakım merkezlerinde, kalan yaşlılar için, birçok aktivite yapılıyor. Gezi programları, spor faaliyetleri, kitap okuma saatleri, çeşitli yarışmalar, bu tür faaliyetlere örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca, yaşlı merkezlerinde, isteyen yaşlılar için, psikolojik destek de sağlanıyor.
Yaşlı Bakıcısı Fiyatları Nelerdir?
Yaşlı bakımı ücreti değişkenlik gösterebilir. Bunda, yaşlının durumu, bakım zorluğu, yatalak olup olmaması, gibi etkenler önemlidir. Eğer, hasta yatalaksa, bakım zorluğundan dolayı, ücretler biraz daha pahalı olabiliyor. Ücretler asgari ücret ile biraz daha üstü olabiliyor. Eğer, yaşlı kimsenin, bakımı kolay ise fiyatlar daha makul oluyor. Yaşlı bakımı veya hasta bakımı işi için, çevrenizde bu işi yapan insanlardan, faydalanabilirsiniz. Hasta veya yaşlı bakımı için, bu işlerle uğraşan çeşitli ajanslardan faydalanılabilir. Hasta veya yaşlı bakımı yapan kişilerin, son derece uyumlu olması ve işini özenle yapması gerekir. Bu duruma özen gösterilmesi gerekir.
Yaşlanma ve Ölüm Korkusu Nasıl Normalleştirilir?
Yaşlanma ve ölüm korkusu nasıl normalleştirilir sorusu birçok kişinin aklına gelir. Bu gibi durumlarda, çevremizden veya psikologlardan destek alabiliriz