İstanbul Bakıcı Hizmeti
Çalışan anneler ve babalar için, canından çok sevdikleri çocuklarını bırakabilecekleri bir aile büyüğü yoksa emanet edebilecekleri birini bulmak ve aralarında seçim yapmak oldukça zor.
Uzun veya kısa fark etmez, çocukla kurulan herhangi bir birliktelikten sonra bebeğin bakıcıya bırakılması, hem bebek hem de aile için yeni bir başlangıç anlamına gelir. Bu yeni başlangıç üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken ve oldukça stres yaratabilecek bir durumdur. Özellikle İstanbul'da yaşayan aileler için İstanbul bakıcı aramak zordur. Aile ve bakıcı arasında profesyonel bir ilişki hazırlamak, çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir.
İstanbul'da Bakıcıya Hazırlık Süreci
İstanbul, en büyük şehirlerden biri. İnsanların birbirine güvenmesinin oldukça zor olduğu bir kent. O yüzden bazı aşamalara çok dikkat etmek gerekir. Sadece çocuk bakıcısı değil, mesela İstanbul yaşlı bakıcısı gibi çalışan seçmek de zordur.
- Çünkü bir şekilde sevdiğini bırakacak.
- Öncelikle yeni bir dönemin başladığının kabul edilmesi gerekir.
- Aile, güçlü olduğu ve zayıf hissettiği yönlerini mutlaka iyi düşünmelidir. Özellikle iletişim kurmada bu etkili bir durumdur.
- Her şeyden önce bebeğe veya çocuğa tanıdık biri bakacak olsa da, profesyonel bir ilişki olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
- Öncelikler belirlenir.
- Yolunda gitmeyen herhangi bir durumda bu olayı en baştan konuşup çözmek gerekir. Bu gibi problemler sonraya bırakıldığı zaman daha büyük sorunlara yol açar.
- En az 2 hafta önceden aile-bebek ve bakıcı görüşmeye başlamalıdır. Birlikte zaman geçirmeli; aile bebeğin yanından ayrılırken, geleceğini söylemelidir.
Eğer günlük bakıcı tutulacaksa, İstanbul'da ki trafik mutlaka göz önüne alınmalıdır. On dakikalık yollar bile iki saatte gidilebiliyorken, günlük İstanbul bakıcısının mutlaka aile bireyinin evine yakın olması tercih edilmelidir. Tabi maddi açıdan günlük bakıcılar daha yüksek ücret alıyorlar. Günlük bakıcıları genelde, çalışan anneler değil de, ani işi çıkan, şehir dışına çıkması gereken, o gün evde olamayacak anne ve babalar tercih ediyorlar.
Seçenekler
Çocuğa aile büyüğü mü bakmalı yoksa İstanbul çocuk bakıcısı mı? Aslında bu; anne ve babanın kendi aileleri arasındaki iletişime bağlıdır. Bazı anneanne ve dedeler bebeklerin veya çocukların yetiştirilmesi için gerekli olan tüm kararları kendileri almak istiyorlar. Terbiyesini vermek, herhangi bir noktada karar vermek istiyorlar.
Anne ve baba bir kural koyduğu zaman bu kurala uymak onlar için zor geliyor, durum şefkatin ve saygının olmadığı bir duruma dönüşüyor. Kesinlikle bebeğe bakan bir bakıcıyla anne ve baba arasında maddiyata da dayalı bir ilişki olduğu için, kurallara uymaları beklenen tutumdur. Tabi kuralların yanı sıra bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmeli, sevgisini eksik etmemelidir.
Bakıcılarda Olması Gereken Özellikler
Özellikle İstanbul'da çok fazla çalışan anne olduğu için, İstanbul bakıcı hizmeti veren firmalar oldukça fazladır. Bakıcı bulmak isteyen bu firmalardan herhangi biriyle iletişim kurabilirler. Aradıkları kritere göre de bakıcı görüşmeleri düzenlenebilir.
Olması gereken özelliklere bakmak gerekirse:
- Bakımına, dış görünüşüne ve en önemlisi temizliğine dikkat etmelidir.
- İyimser ve samimi olmak,
- Soğukkanlı olmak, ilk yardım bilgisi bilmek,
- Öngörülü olmak,
- Yaptığı işi sevmek,
- Bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek önemlidir.
- Sigara ve alkol kullanmamalıdır.
Bakıcıyla Profesyonel Bir İlişki
İstanbul'da sadece bebek veya çocuk bakıcıları için değil, herhangi bir bakıcı için mesela İstanbul hasta bakıcısı için bile belli başlı kriterler vardır.
Saygı ve mesafe her zaman için korunmalıdır. Ödemelerin zamanında yapılması bakıcının motivasyonunu arttırır. Giriş ve çıkış saatlerine özen gösterilmelidir. Herkes birbirinin kişisel sınırına saygı göstermelidir. Olaylar karşısında kişisel alınganlık gösterilmemelidir.
Aydınlatılması Gereken Noktalar
Öncelikle evin uyulması gereken kuralları varsa, anne ve baba mutlaka bu kurallardan bahsetmelidir. Mesela eve ayakkabıyla girmek, evin arka kapısını hiç kullanmamak gibi kurallar en baştan belirlenirse herkes açısından daha sağlıklı bir ilerleme oluşmuş olur. Bakıcıya bebekle ilgili her türlü bilgi verilmelidir. Herhangi bir sağlık problemi varsa veya alerjisi olan bir çocuksa mutlaka söylenir. Bunun dışında uyuma saatleri, yemek yeme saatleri, sevdiği oyunlar hakkında konuşulmalıdır.
Bakıcı ve bebeğin birbirine uyum göstermesi ve birlikte hareket etmesi çok önemlidir. Bakıcı bebeği gelişimi açısından desteklemeli. Bunun içinde öncelikle kendi sağlığı ve psikolojisi yerinde olmalıdır.
Kaygı, stres gibi durumları kendi özel yaşantısında da olsa veya başka herhangi bir konuda da olsa, yansıtmamalı ve bunlarla baş edebilmelidir. Bebeğin yaşına uygun davranması, yaşına uygun bilgiler öğretmesi, fiziksel aktivitelere buna bağlı yapması oldukça önemlidir. Bebekle konuşması, iletişim kurması, bebeğin hareketliliğini desteklemesi çok önemlidir.
Bakıcı Değiştirilmek Zorunda Kalınırsa, Ne Olur?
Çocuklarda güven duygusu, ona bakan ve yanında olan kişilerin sabit kalmasıyla gelişir. Annenin işe başlaması ve bir bakıcının gelmesi bazı önemli noktalara dikkat edilmezse bebekte değişikliklere yol açabilir.
Bakıcıya alışmaya başlayan bir çocuğun, bakıcısı değişirse pek çok alışkanlığı yok olabilir. Çocuğun yeme, uyku düzenleri etkilenir. Bu süreç çok hassastır. Bu sürecin oldukça yavaş gerçekleşmesi gerekir. Eğer bakıcı işi bırakmak istiyorsa, yeni bakıcının çocuğa alışma süresi desteklenebilir. Çünkü bakıcılar bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılarlar. İhtiyaç karşılayan kişi aniden değişirse bebek için ani bir kayıp olabilir.
Yeni başlayan bakıcıyı kontrol etme ihtiyacı, ailenin aklında ve mantığında rol oynar. Eve kamera sistemi kurmak, sürekli görüntülü aramalar yapmak, telefon açmak gibi ihtiyaçlar zamanla yerini, güvene bırakır. Bakıcı ve anne baba birbirini tanımaya başladıkça kontrol etme isteği azalacaktır.
Eğer sürekli kaygı duyulursa, bu sefer anne ve babanın ruh hali çok kötü etkilenecektir. Bu durum, iş yaşamlarına ve hatta bebeklerine bile yansıyacaktır. Bakıcı ve aile arasındaki bu ince çizgi bu yüzden oldukça önemlidir.